Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ψωμί, σπιτικό και εύκολο!!

Μιας και βρέχει ασταμάτητα και δεν μου κάνει διάθεση να πάω πουθενά σήμερα, ευκαιρία να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με την κουζίνα και να κάνω φρέσκο σπιτικό ψωμάκι. 
Και φυσικά θα μοιραστώ και αυτή τη συνταγή μαζί σας!!



 Υλικά:

1 κιλό  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη μαγιά (ή 30γρ νωπή)
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού  ζάχαρη
Χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας  λάδι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε  το αλεύρι, τη ζάχαρη  και το αλάτι.

Αν έχουμε νωπή μαγιά, τη διαλύουμε σε χλιαρό νερό και μετά την προσθέτουμε  στο αλεύρι.
 Αν έχουμε μαγιά σκόνη, την προσθέτουμε κατευθείαν στο αλεύρι.

Βάζουμε μια ποσότητα ζεστού νερού στο αλεύρι, να γίνει η ζύμη υγρή αλλά όχι νερουλή.

Ζυμώνουμε και προσθέτουμε  λίγο νερό αν χρειάζεται.  
Στην αρχή η ζύμη μας θα κολλάει, αλλά όσο ζυμώνουμε  τόσο θα αποκτάει ελαστικότητα. 
Θέλει τουλάχιστον 10' ζύμωμα.

Μόλις γίνει ελαστική αρκετά ρίχνουμε  το λάδι και ζυμώνουμε ξανά. Μόλις τελειώσουμε  το ζύμωμα, αφήνουμε  τη ζύμη σας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος  για περίπου μία ώρα,  να ανέβει.

Πλάθουμε 2 καρβελάκια  μακρόστενα ή στρογγυλά και τα βάζουμε σε ταψάκι λαδωμένο 
ή στη σχάρα σε λαδόκολλα.

Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 20’ λεπτά περίπου για να ανέβουν πάλι και ταυτόχρονα προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180°.


Ψήνουμε για μία ώρα περίπου.


Tips:

Για εντυπωσιακότερη εμφάνιση πριν βάλουμε το ψωμί στο φούρνο πασπαλίζουμε
 με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου