Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ποντιακά Πιροσκί με Πατάτα!

Υλικά:

1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
½ ποτήρι χλιαρό γάλα
½ ποτήρι χλιαρό νερό
750 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την Γέμιση:
5 πατάτες μεσαίες
½ ποτήρι γάλα
άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουτ. βούτυρο.

Εκτέλεση:

Σε μια λεκανίτσα διαλύουμε  τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και την αφήνουμε  μέχρι να βγάλει φουσκάλες.

Προσθέτουμε  το γάλα, το αυγό, το βούτυρο και  το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε ως να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη  μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βράζουμε τις πατάτες καλά σε αλατισμένο νερό και αφού μαλακώσουν τις πολτοποιούμε προσθέτοντας το γάλα, το βούτυρο και τον άνηθο.

Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη τη ζυμώνουμε πάλι για να φύγει ο αέρας και τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 περίπου λεπτά.

Παίρνουμε ένα, ένα τα μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε σχετικά λεπτά φυλλαράκια ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε να γίνουν τα πιροσκί μας.

Τοποθετούμε γέμιση κατά μήκος του φύλλου και διπλώνουμε να κλείσουν καλά και να μη στάζουν.

Τηγανίζουμε σε μια κατσαρόλα με καυτό λάδι  μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Τα βγάζουμε  με τρυπητή κουτάλα τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το πολύ λάδι.

Ιδανικά σερβίρονται ζεστά, αλλά και κρύα είναι το ίδιο νόστιμα!


Καλοφάγωτα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου