Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Βασιλόπιτα!


Υλικά:

250γρ βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
3 αβγά
2 κούπες ζάχαρη
1 κεσεδάκι  αγελαδινό  γιαούρτι  (200γρ)
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
500 γραμ αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
1 κουτ. γλυκού μπέκιν
4 βανίλιες
4 κουτ. σούπας  καρύδια αλεσμένα
4 κουτ. σούπας  αμύγδαλα αλεσμένα
4 κουτ. σούπας φουντούκια αλεσμένα
4 κουτ. σούπας  σταφίδες ξανθές
4 κουτ. σούπας κρανμπερι
4 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
4 αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα 
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε  τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το χυμό, το γιαούρτι και το μπέκιν.

Μόλις το μείγμα μας έχει ομογενοποιηθεί χαμηλώνουμε το μίξερ στην τελευταία σκάλα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ώσπου να έχουμε μια ζύμη με πυκνότητα σαν αυτή του κέικ.

Αφού ρίξουμε  όλο το αλεύρι σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 160oC βαθμούς  για 45 λεπτά έως μία ώρα ανάλογα το πάχος της πίτας μας.

Βγάζουμε απ’ το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Γυρίζουμε απ’ την ανάποδη και βυθίζουμε κάπου το φλουρί.


Την επόμενη μέρα στολίζουμε τη βασιλόπιτα μας με ότι μας αρέσει. Ζάχαρη άχνη, ζαχαρόπαστα, βουτυρόκρεμα, γλάσο κ.α. 

Καλοφάγωτη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου